Uygulama Sanallaştırma, son kullanıcının kullanacağı uygulamaları merkezi bir sunucu ortamından kullanıcıların kendi bilgisayarlarına kurmaya gerek kalmadan kullanmalarına olanak sağlayan teknolojidir Uygulama Sanallaştırma sayesinde; merkezi yönetim, kolay kurulum ve uygulama lisans yönetimi avantajları sağlanmaktadır
Uygulama yazılımını kullanıcının işletim sistemine yüklemeden çalıştırır. Sanal olarak birden çok sistem üzerinde çalıştırılabilen merkezi bir sunucuya (tek bilgisayar sistemi) bir uygulama yükleme işlemi, uygulama sanallaştırma olarak bilinir. Son kullanıcılar için sanallaştırılmış uygulama, tam olarak fiziksel bir makineye yüklenmiş yerel bir uygulama gibi çalışır.
Uygulama sanallaştırma türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Uygulama sanallaştırma ile kuruluşların uygulamaları merkezi olarak güncellemesi, sürdürmesi ve düzeltmesi daha kolaydır. Yöneticiler, kullanıcının masaüstünde oturum açmadan uygulamaya erişim izinlerini kontrol edebilir ve değiştirebilir.
Uygulama sanallaştırmanın bir başka yararı da taşınabilirliktir. Kullanıcıların, iOS veya Android gibi Windows olmayan cihazlarda bile sanallaştırılmış uygulamalara erişmesine olanak tanır. Bu, kullanıcının uygulama kurulumlarına ve yükleme işlemlerine harcadığı zamandan tasarruf etmesine yardımcı olur.